CATARACT

Boven een zekere leeftijd ontstaat er bij de meerderheid van de mensen een zekere graad van cataract. De laatste jaren is echter veel vooruitgang geboekt in de behandeling en de oogarts kan meestal reeds een oplossing aanbieden van zodra U klachten krijgt. In tegenstelling met wat U misschien heeft gehoord is cataract of staar, geen vliesje of velletje voor het oog. Cataract is een vertroebeling/sclerosering van de eigen ooglens. Het zicht wordt wazig, eerst voor dicht (vanaf +- de leeftijd van 45 jaar) en daarna ook voor ver.

Cataract kan zich ontwikkelen in maanden tot jaren. In een vroeg stadium kan het zicht voor ver lang stabiel blijven, Wanneer de bril na de leeftijd van 60 jaar terug geleidelijk begint te veranderen en men bijvoorbeeld terug kan lezen zonder bril, is dit vaak door gevorderd cataract. Wazig zicht vooral bij fel tegenlicht en dubbelzien met één oog zijn ook typische tekens van (een al vrij uitgesproken) cataract.

Alhoewel cataract kan veroorzaakt worden door vele aandoeningen, is het vooral een leeftijdsverschijnsel, daarom treft het vaak beide ogen. Oogtrauma, diabetes en sommige geneesmiddelen ( indien ze lang worden ingenomen) kunnen bijdragen tot haar evolutie. Cataract komt ook voor bij kinderen en pasgeborenen, maar slechts zeer zelden.