Consultaties

Enkel op afspraak

Maak een afspraak

Afspraak maken

 • Weg naar As 88
 • 3600 Genk
 • Tel: 089 35 17 34
Parking

Parking beschikbaar

Operaties

Oogheelkundig Operatiekwartier Genk (OOG)

Dr. S. Janssen
Weg naar As 88
3600 Genk

Sint-Franciscusziekenhuis

Dr. A.Aerts
Pastoor Paquaylaan 129
3550 Heusden-Zolder

De werking van het oog

Om te weten wat een helder zicht kan verhinderen, is uiteraard basiskennis van de werking van het oog nodig. We vergelijken de werking van het oog met het principe van een videocamera.

Basiswerking

 • Net zoals bij een camera, heeft het oog een lens.
 • De pupil – in het midden van de iris – is de lensopening. Deze regelt de lichtopname in het oog. Bij veel licht wordt de pupil kleiner, bij weinig licht zet ze zich automatisch open. Dit gebeurt reflexmatig. Ook als we naar een dichtbijgelegen voorwerp kijken, worden de pupillen kleiner. Wanneer we ontroerd of opgewonden zijn, worden de pupillen groter.
 • De film waarop het beeld in de camera geprojecteerd wordt, is het netvlies. Lichtstralen die via de lens in het oog binnenkomen, worden geprojecteerd op dit netvlies.
 • Het netvlies zet het binnenkomende licht om in elektriciteit. De oogzenuw stuurt deze elektriciteitsignalen door naar de hersenen. De hersenen interpreteren de ‘beelden’ van beide ogen samen tot één visueel beeld. Dankzij de combinatie van beide inkomende signalen krijgen we dieptezicht.

Nu we weten hoe een oog werkt, bekijken we de veelvoorkomende afwijkingen:


Bijziendheid afstanden worden wazig

 • Symptomen

  Wanneer u lijdt aan bijziendheid hebt u geen probleem om voorwerpen of personen van dichtbij scherp te zien. Wanneer u zaken op afstand bekijkt, wordt het beeld daarentegen wazig.

 • Oorzaak

  Bijziendheid wordt veroorzaakt door een te grote oogbol en/of een te sterke ooglens. We mogen dit niet beschouwen als een oogziekte, wel als een genetische afwijking. Het is dus aangeboren.

  Wanneer je veel computerwerk verricht of andere intensieve bezigheden hebt op korte afstand, dan kan je de ontwikkeling van de afwijking versnellen.

 • Oplossing

  Mensen die lijden aan bijziendheid, dragen vaak een bril of contactlenzen. Een oplossing zonder bril of contactlenzen is mogelijk via een operatieve ingreep. Dit heet refractieve chirurgie.

  U moet hiervoor wel minstens 18 jaar ouder zijn. De bijziendheid moet zich bovendien voor een periode van minstens één jaar gestabiliseerd hebben.

Hebt u last van bijziendheid? Wilt u een helder zicht zonder bril of lenzen?
Maak hier een afspraak in onze privépraktijk

Verziendheid alles kortbij is wazig

 • Symptomen

  Wie lijdt aan verziendheid, ziet de voorwerpen of personen op afstand bijzonder scherp. Wanneer zaken daarentegen zeer dicht staan, dan wordt het beeld wazig.

 • Oorzaak

  Verziendheid ontstaat door een te klein oog en/of een te slap werkende ooglens. Verziendheid is een aangeboren genetische afwijking. Een constructiefoutje van moeder natuur, zeg maar. U mag het niet beschouwen als een oogziekte.

 • Oplossing

  U kan verziendheid probleemloos corrigeren met een bril of contactlenzen.

  Voor wie ouder is dan 18 jaar, biedt ook een operatieve ingreep een oplossing. Dit heet refractieve chirurgie, één van de specialiteiten van onze oogartsen.

Hebt u last van verziendheid? Wilt u een helder zicht zonder bril of lenzen?
Maak hier een afspraak in onze privépraktijk

Astigmatisme alles kortbij én van ver is wazig

 • Symptomen

  Wie lijdt aan astigmatisme ziet voorwerpen en personen zowel van ver als kortbij wazig.

 • Oorzaak

  Bij astigmatisme is de vorm van het oog niet rond, maar heeft het eerder de vorm van een rugbybal. Dit vervormt het beeld. Het is geen ziekte, wel een aangeboren genetische afwijking.

 • Oplossing

  Je kan astigmatisme corrigeren met een bril of contactlenzen.

  Voor wie ouder is dan 18 jaar, biedt ook een operatieve ingreep een oplossing. Dit heet refractieve chirurgie, één van de specialiteiten van onze oogartsen.

Hebt u last van astigmatisme? Wilt u een helder zicht zonder bril of lenzen?
Maak hier een afspraak in onze privépraktijk

Problemen met uw zicht?

consultaties enkel op afspraak

Weg naar As 88
3600 Genk

Tel: 089 35 17 34 info@oogarts-genk.be